logo
logo

O NAMA

Dobrodošli u naš mali raj - Klenovicu

Mi smo obitelj koja živi u gradu, radujući se svakom slobodom trenutku za bijeg u naš mali raj, u Klenovicu.

Tu smo pronašli svoj mir, predivnu prirodu i čist zrak gdje naša djeca bezbrižno uživaju u igri, daleko od gradske gužve i buke.

Sretni smo što imamo mogućnost provesti kvalitetno vrijeme s našim gostima i prijateljima u predivnom, malom mjestu u kojem nam nikada nije dosadno.

O KLENOVICI

Devet kilometara južno od Novog smjestila se Klenovica. Upravo je to pravo malo ribarsko mjesto koje je svomu ribaru i moru odalo veliku počast. Za Klenovara more je jednako život. O tome najbolje svjedoči spomenik živućem ribaru u luci. Danas je Klenovica već poznatija kao turističko mjesto, idealno za odmor i rekreaciju čija je osnovna karakteristika čistoća mora i pejzaža. U prošlosti, sudeći po broju tunolovki, tunolov je bio najvažniji način ribolova ovog područja.

O tome svjedoče ponovno vraćene tunere koje su pedesetih godina bile uklonjene. One su simbol tog teškog života ribara i pomoraca. Jedna od njh se nalazi na otočiću Sv. Antona koji se doima kao poluotok jer su put do njega mještani nasipali ogromnim grotama kamenja. Na taj način klenovarske plažice kao da su dobile i svojevrsnu zaštitu od udara mora i jake bure koja ovdje zna izuzetno jako puhati u zimskim mjesecima.

Vegetaciju karakterizira ogoljelost terena s enklavama degradiranih kraških šumica klena, hrasta medunca, bijelog i crnog graba i crnog jasena .Osjetit ćete i miris crnog bora koji je u ovom području umjetno podignut. Klenovicu sa sjeverne strane čuva šumovito zaleđe, a turiste mame izletišta u području Krmpota. Ako vas put nanese, svakako nemojte propustiti razgledati i zaleđe s prekrasnim vidikovcima koji će vas sasvim sigurno osvojiti.

‘’Može se punim pravom reci da je turizam preobrazio ovaj kraj, podignuo standard i preobrazio kulturu zivljenja ljudi ovog kraja, otvorio nove perspektive o kojima se prije pedesetak godina nije moglo niti sanjati’’.

Zvonko Klalanj / Odlomak iz knjige Vinodolski Zbornik, Klenovica – postanak i razvoj.

O nama - Beach and Sunset House Klenovica